Home Historik

Historik

Umeå City IBK, bildad 1984, är en innebandyklubb i Umeå i Sverige. Klubben bildades som Umeå IBK innan namnet ändrades 1995. Klubben började samarbeta med Tegs IBK i början av 2000-talet varpå klubben bedrev sin verksamhet under ett par säsonger med namnet Teg Umeå IBK. Inför säsongen 2004/05 återtog klubben namnet Umeå City IBK och bildade samtidigt ungdomsföreningen Umeå City IBF.

Under 1980- och stora delar av 1990-talet spelade klubbens herrlag i högsta serien. Bästa säsongen i föreningens historia var säsongen 1996/97 då herrarna tog sig in i SM-slutspelet och pressade Pixbo till tre matcher i en stentuff kvartsfinalserie. Vi förlorade den tredje och avgörande kvartsfinalen med 3-4 efter sudden death.

På 2000-talet har Umeå City IBK varit representerat i Superligan i några säsonger innan man våren 2012 åkte ur superligaspelet för att fram till och med säsongen 2013/14 vara ett etablerat topplag i allsvenskan.

Inför säsongen 2014/15 beslutades det att Umeå City IBK:s herrlag skulle gå samman med allsvenska kollegan Thorengruppens SK för att tillsammans göra en gemensam satsning mot Superligan. De mest framträdande spelarna gick till Thorengruppen och ett brandskattat Umeå City IBK var inte i närheten av att säkra ett nytt kontrakt i allsvenskan.

Efter 22 raka förluster i allsvenskan och ett ordentligt stukat självförtroende lyckades Umeå City IBK:s herrar borsta av sig all smuts från den misslyckade allsvenska säsongen. Tidigt bestämde sig ledande figurer med stort City-hjärta som Daniel Jernberg och Torbjörn Hedin och många fler att sejouren i division I skulle bli endast ettårig. Trots en tveksam start på seriespelet så kom Umeå City igång och lyckades vinna serien och sedan ta steget upp till allsvenskan efter framgångsrikt kvalspel mot Ankarsvik respektive Gimonäs Umeå IF. Säsongen i division I gjorde ett gäng förlorare till stora vinnare – och det är det som Umeå City IBK bär med sig till en ny säsong i allsvenskan.

På damsidan har Umeå City IBK tillhört högsta serien under två säsonger, 1999/00 och 2000/01. Första säsongen slutade våra tjejer på sjunde plats, säsongen efter blev laget sist och åkte därmed ur.
Sedan dess har vårt damlag varit nära att ta sig upp till elitserien vid ett tillfälle och det var säsongen 2006/07 då vi tog oss vidare till elitseriekval där det till slut Täby IS tog steget upp efter två raka segrar mot oss och Hammarby.
Damlaget var sedan under några säsonger ett etablerat lag i toppen av division I Norra men inför säsongen 2013-14 tog klubben beslutet att lägga ner damseniorverksamheten på grund av ekonomiska och organisatoriska orsaker.

Senast uppdaterad: 16-05-24